ביטוח בריאות לתושב חוזר

 לפי חוק הבריאות הממלכתי, על כל תושב ישראלי אשר שהה מעל שנתיים בחו"ל ולא שילם בזמן זה דמי ביטוח בריאות, יהיה חייב עם שובו בתקופת המתנה של עד שישה חודשים לפני שיהיה זכאי לקבל שירותי בריאות.

זה הזמן החשוב והנכון ביותר לדאוג לביטוח בריאות פרטי, כדי שלא ייווצר מצב בו חלילה יעלה צורך בכיסוי ביטוחי ולא יהיה לו מענה לכך.

רופאה מחזיקה סטטוסקופ ומציעה שירות רפואי לתושב חוזר


בפורטל צוק ביטוח תמצאו את כל המידע על ביטוחי בריאות והצעות מחיר לפוליסות אטרקטיביות.

מאפיינים מיוחדים של ביטוח בריאות לתושב חוזר

הצטרפות תושב חוזר לביטוח הבריאות הממלכתי היא הנושא הראשון אשר כדאי לטפל בו כאשר מתחילים לשקול את החזרה לישראל. בהקשר הזה, צריך למשל לדעת שכל תושב ישראל ששהה בחול מעל שנה וחצי ברציפות ולא שילם דמי ביטוח בריאות למוסד לביטוח לאומי לתקופה של 12 חודשים מינימום, או שלחילופין חדל להיות תושב בארץ, גם לא יהיה זכאי לקבל שירותי בריאות לתקופה של עד חצי שנה אחרי החזרה לארץ – מלבד אוכלוסיות שיש להן פטור מתקופת ההמתנה.

כמו כן, כדאי לדעת שניתן לפדות את תקופת ההמתנה בתשלום. מבחינת תושב חוזר ביטוח בריאות ממלכתי יכול מאוד לסייע, אבל עליו לתכנן היטב את האופן שבו הוא חוזר לארץ ואת המועד שבו הפוליסה נכנסת לתוקף. מהצד של המדינה בכלל והמוסד לביטוח לאומי בפרט, המטרה היא למנוע מצב שבו תושבים חוזרים מנצלים את מעטפת הבריאות וחוזרים לארץ רק כדי ליהנות ממנה – בלי שהם מתכננים חזרה לצמיתות או לכל הפחות לתקופה של מעל 6 חודשים.

המלצות עבור תושב חוזר ביטוח בריאות ובחירתו

כמובן שכל תושב חוזר עדיין רשאי על פי החוק לרכוש ביטוח בריאות פרטי שיהיה רלוונטי עבורו במשך תקופת ההמתנה. יתרה על כך, מותר לתושב החוזר לרכוש את ביטוח הבריאות המשלים מאחת מקופות החולים. בכל אחד מהמקרים האלה רכישת הביטוח תהיה כפופה לתנאי הקבלה וחתימה על הצהרת בריאות, אבל לרוב זה יהיה משתלם יותר מאשר לשלם כסף על מנת לפדות את תקופת ההמתנה כפי שהיא נקבעה בחוק המוסד לביטוח לאומי.

עוד המלצה היא להתייעץ עם בעלי מקצוע לגבי המאפיינים המיוחדים של תושב חוזר ביטוח בריאות מבחינת אוכלוסיות שיש להן פטור. כאמור, קיימות אוכלוסיות מסוימות שלא צריכות לחכות חצי שנה אחרי שחבריהן חוזרים לארץ על מנת לקבל את מעטפת ביטוח הבריאות הממלכתי. 

בין היתר, החוק קובע שהאוכלוסיות שיש להן פטור מתקופת המתנה הן לדוגמא קטינים, חיילים משוחררים משירות חובה או קבע בתקופה של עד שנתיים מיום השחרור, עולים לפי חוק השבות, מי שהוכרו כאזרח עולה על ידי משרד הקליטה, בעלי אשרה מסוג א" שעלו לראשונה כעולה חדש ותושבים ששילמו את דמי הביטוח הלאומי שלהם גם לאורך התקופה שבה שהו בחו"ל. 

זכויות והטבות של תושבים חוזרים

תושבים חוזרים יכולים לנצל את האופן שבו בנוי החוק על מנת לפדות את תקופת ההמתנה שלהם. אם התושב החוזר לא רוצה לרכוש עצמאית את הביטוח של אחת מקופות החולים אבל גם לא מעוניין להמתין חצי שנה, הוא יצטרך לשלם נכון ל-2022 סכום כסף של 12,210 ש"ח. את התשלום אפשר להעביר למוסד לביטוח לאומי בתשלום אחד או בפריסה של עד 6 תשלומים שווים. בכל מקרה, עם סיום התשלום או התשלומים האזרח החוזר כבר יהיה זכאי לקבל את השירותים הרפואיים במלואם.

מבחינת פדיון תקופת ההמתנה, החוק קובע שמותר לתושב החוזר לשלם את התשלום המיוחד גם תוך כדי שהוא שוהה עדיין בחו"ל. אם הוא משלם על פדיון תקופת ההמתנה לפני שהוא חוזר לארץ, זה אומר שהוא יהיה זכאי לשירותים הרפואיים מיד עם הנחיתה – אבל בתנאי שהוא מוכר כתושב ישראל ושהוא מוכיח שמרכז חייו כאן. 

התייעצות עם גורמים רשמיים לגבי ביטוח בריאות לתושבים חוזרים

רבים מבין התושבים החוזרים מוצאים את עצמם חסרי אונים מול ההנחיות והתקנות של המוסד לביטוח לאומי. למרות שהתושבים החוזרים מקבלים שורה ארוכה של הטבות וזיכויים, הם לא תמיד יודעים איך לנצל אותם. הפתרון הוא לערב גורמים רשמיים שיכולים לייעץ להם ואף לעשות את זה כמה שיותר מוקדם עוד טרם החזרה לארץ.

הגורמים המסייעים שיכולים להיות רלוונטיים עבור תושבים חוזרים שמתכננים לחזור לארץ ורוצים לקבל את ההגנה של מעטפת ביטוח הבריאות הממלכתי הם משרד העלייה והקליטה, מוקד הסיוע בשכר דירה לעולים חדשים או מוקד המענה הממשלתי המרכזי. בכל הנוגע להתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי, אפשר להגיע פיזית אל אחד הסניפים בעיר המגורים ולהתייעץ שם עם הפקידים לגבי התהליך והאופן שבו משלמים על פדיון תקופת ההמתנה בכסף. 

ביטוח רפואי לתושבים חוזרים

הזכות לכיסוי ביטוחי שנשללת מתושבים חוזרים שלא שילמו דמי ביטוח למוסד לביטוח הלאומי הוא בעייתי מאחר ובתקופה זו אינו זכאי לקבלת כיסוי ביטוחי מטעמה של המדינה עבור קבלת שירותים רפואיים בישראל.

גם אם יפדה התושב החוזר את תקופת ההמתנה באמצעות תשלום מיוחד שסכומו קרוב לעשרת אלפים ₪, אפילו אז, יוכל לקבל את הכסויים הביטוחיים עבור שירותים רפואיים רק בתום שישה חודשים ממועד התשלום.

במקרים אלו הפתרון היעיל ביותר שיבטיח ביטוח רפואי לתושבים חוזרים הוא באמצעות פוליסת ביטוח פרטית, שגם תושבים ישראליים, שאינם תושבים חוזרים, בוחרים בה מהסיבה הפשוטה שהיא מעניקה כיסויים נרחבים ומקיפים יותר מאלו של המדינה.

פתרונות חלופיים וחשובים לביטוח בריאות לתושב חוזר

קיימות חברות ביטוח שמציעות ביטוח רפואי לתושבים חוזרים עם כיסוי ביטוחי מקיף לכל תקופת ההמתנה בה לא ניתנים כיסויים ביטוחיים מהמדינה, החל משירותים רפואיים בסיסיים וכלה בניתוחים, שירות שהוא חשוב לכל הדעות מאחר ולא יעלה על הדעת לחיות, ולו יום אחד, ללא הידיעה שקיים כיסוי ביטוחי.

תושבים חוזרים רבים בוחרים באפשרות הזו ולאחר תקופת ההמתנה מחליטים להמשיך ולהאריך את פוליסת הביטוח הפרטית, בשל ההטבות והכיסויים הביטוחיים הרבים הקיימים בה.

בעוד שהמדינה שוללת אפילו קבלת שירותים רפואיים בסיסיים כמו פינוי באמבולנס הוצאות חדר אשפוז או חדר מיון, ביקור אצל רופא מומחה, קבלת עזרה ראשונה וכדומה, הרי שבאמצעות פוליסת ביטוח בריאות פרטי, יוכל ליהנות כל תושב חוזר משירותים שהם חיוניים וחשובים ומספקים שקט נפשי רב, בידיעה שאם חלילה יעלה הצורך בקבלת טיפול רפואי, לא תצטרכו לשלם סכומי עתק מכיסכם הפרטי כדי לקבל אותם.

לקבלת מידע נוסף, פרטים על הכיסויים הביטוחיים השונים והצעות מחיר לפוליסת ביטוח בריאות לתושב חוזר, מלאו את פרטיכם בטופס המקוון שבאתר ונציגי צוק ביטוח ישמחו לספק לכם את כל המידע הנדרש.

קבלו הצעה לביטוח בריאות

שאלות תשובות

איך מחשבים תקופת המתנה לתושב חוזר שרוצה לקבל ביטוח בריאות מהמדינה?

צפה בתשובה

כל שנה של היעדרות מהארץ מחייבת חישוב של תקופת המתנה של חודש אחד, עד מקסימום חצי שנה.

איך מחשבים חודש המתנה?

צפה בתשובה

חודש המתנה מוגדר על ידי המוסד לביטוח לאומי בתור תקופה של 25 ימי שהייה רצופים בישראל. אם השהייה בישראל אינה רצופה, לא ניתן יהיה לספור אותם כחלק מתקופת ההמתנה.

איך מקבלים תושבות חוזרת?

צפה בתשובה

פונים אל המוסד לביטוח לאומי עם אשרת שהייה שמקנה תושבות. בנוסף, מי שנמצאים בחו"ל עדיין יכולים להיחשב תושבי ישראל ואף להמשיך לשלם דמי ביטוח לאומי.

מה היתרונות של ביטוח בריאות ממלכתי?

צפה בתשובה

אפשרות לקבל שירותי רפואה בחינם מהמרכזים הרפואיים הציבוריים.